Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ιδιότητες του μελιού και θρεπτική αξία...!

honey

Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας πραγματικά φυσικής διαδικασίας, που αξιοποιεί τις φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ, γύρη κτλ.) και αποδίδει το τελικό προϊόν μέσα από μια επίπονη φυσικοχημική διαδικασία. Η μεγάλη θρεπτική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα. Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ελληνικό μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής φύσης και του μεγάλου φυτικού πλούτου. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων αρωματικών φυτών, που δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που οφείλονται τόσο στη φυτική του προέλευση και την ιδιομορφίας του εδάφους, όσο και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η πλούσια χλωρίδα της και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα μοναδικό διεθνώς οικότοπο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η αφθονία άγριων αρωματικών και αυτοφυών φυτών σε συνδυασμό μεταξύ τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει για τη διαύγεια, το χρώμα και την πλούσια γεύση του. Το εξαιρετικό άρωμα των ελληνικών μελιών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Είναι ιδανικό για τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου κάθε ηλικίας. Μέσα στο βομβαρδισμό των λεγόμενων «πλαστικών τροφών» το μέλι εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο φυσικές και υγιεινές τροφές.

Αναδημοσίευση από κείμενο του Άκη Καραγκούνη για το www.meli-kalavrita.gr

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ...

Επιμέλεια: M. Νικολοπούλου

useful tips, food