Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί οι αναμνήσεις μας είναι σημαντικές...!

Calligraphic Elements
'Αν θυμάσαι τον εαυτό σου στο παρελθόν, ξέρεις ποιος είσαι στο παρόν...είναι το συμπέρασμα μιας μικρής έρευνας που έκανα, αφού η μνήμη και οι αναμνήσεις μας, είναι από τα θέματα που με απασχολούν. Έτσι έμαθα ότι οι αναμνήσεις μας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, πολύ περισσότερο ίσως απ΄ό,τι πολλοί από εμάς πιστεύουν. Για σκεφθείτε το λίγο. Οι αναμνήσεις μας είναι αυτές που μας ταυτοποιούν. Θυμόμαστε και αναπολούμε γεγονότα του παρελθόντος, που μόνο εμείς οι ίδιοι έχουμε ζήσει κάνοντάς μας έτσι μοναδικές οντότητες, αλλά με ταυτότητα πάντα. 
Οι αναμνήσεις μας, μάς δένουν, μας συνδέουν με καταστάσεις, πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος, κάνοντάς μας έτσι μέλη ομάδων ή κοινοτήτων. Θυμόμαστε την πρώτη μας δασκάλα, τον πρώτο μας δάσκαλο, κάτι που συζητάμε με τις τότε συμμαθήτριες και συμμαθητές μας, όντας ενεργά μέλη μιας μικρής ή μιας μεγάλης κοινωνίας. Θυμόμαστε συναισθήματα που βιώσαμε από τα πρώτα ακόμη παιδικά μας χρόνια, οριοθετώντας με τον τρόπο αυτόν, την παρουσία μας και την πορεία μας μέσα στον χρόνο. Θυμόμαστε πολλές όμορφες στιγμές ενώ από την άλλη επιλέγουμε να ξεχάσουμε κάποιες δυσάρεστες, που εξαλείφουμε οριστικά πολλές φορές από τη μνήμη μας, επειδή η ανάμνησή τους μας φέρνει πόνο κάνοντάς μας να ζήσουμε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να χειριστούμε. Οι αναμνήσεις μας είναι η γέφυρα που ενώνει όλο τον δρόμο μας από τότε που αρχίσαμε να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας, μέχρι αυτήν την παρούσα στιγμή και μέχρι εκεί που θα φτάσει το μέλλον μας. 
Ίσως μια απλή ερώτηση να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε την αξία των αναμνήσεών μας. Σκεφθείτε τους ανθρώπους εκείνους που λόγω γηρατειών τις περισσότερες φορές χάνουν τη μνήμη τους, πόσο αβοήθητοι και χαμένοι δείχνουν ακόμη και μέσα στον ίδιο τους τον χώρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι αναμνήσεις μας είναι πολύ σημαντικές. Για εμάς τις ίδιες, για εκείνους με τις οποίες τις μοιραστήκαμε, για τα παιδιά μας που θα τις μοιραστούν αργά ή γρήγορα μαζί μας και με τα δικά τους παιδιά. Είναι ό,τι μας συνδέει με το παρελθόν και το εισιτήριό μας για το μέλλον. 
Γι΄αυτό, και φέτος το καλοκαίρι, φτιάξτε τις δικές σας, μακάρι πολύ ωραίες αναμνήσεις. Βρείτε ευκαιρίες για να πάρετε φωτογραφίες σε οικείους τόπους με αγαπημένα σας πρόσωπα. 

Το πρωί, στη διάρκεια μιας βόλτας ή ενός παραδοσιακού πρωϊνού με φρέσκο γάλα, ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα, το μεσημέρι, σ' ένα περίπατο στα γραφικά σοκάκια ενός χωριού ή ενός "καταγάλανου" νησιού, το απόγευμα, καθώς βγαίνετε από τη θάλασσα, πριν ξαπλώσετε σε κάποια αναπαυτική ξαπλώστρα ή την "ψάθα" σας, έτσι ώστε να είστε πιο "κοντά" στη φύση, το βράδυ, στο τραπεζάκι δίπλα στο κύμα, με τη λάμψη του φεγγαριού πάνω σας. 
Ευκαιρίες θα βρείτε πολλές, αρκεί να το θελήσετε. Βρείτε τις λοιπόν και φτιάξτε τις πιο ωραίες καλοκαιρινές σας αναμνήσεις, όσο πιο πολλές μπορείτε, μοιραστείτε τις με όσες και όποιους θέλετε, αλλά, κρατείστε και κάποιες από αυτές μόνο για εσάς. 
Σαν το πιο πολύτιμό σας ενθύμιο... 

personal thoughts and feelings, useful tips