Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

3 Table deco + treats= 1

Διακόσμηση τραπεζιού με εδέσματα

Έχετε καλέσει φίλους σας για φαγητό και θέλετε να πρωτοτυπήσετε ως προς αυτά που θα τους προσφέρετε είτε ως προς τη διακόσμηση του τραπεζιού σας. Σκέφτηκα λοιπόν να προσπαθήσω να σας δώσω τη λύση, προτείνοντάς σας κάποιες σχετικές ιδέες. Αρχίζοντας από τη διακόσμηση του τραπεζιού, πιστεύω ότι θα οδηγηθείτε σωστά και ως προς την επιλογή των εδεσμάτων σας, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας μαζί με αρκετό κέφι. 
Στη φωτογραφία που βλέπετε στην εισαγωγή της ανάρτησης, θα βρείτε την πρώτη πρότασή μου, σχετικά. Χρησιμοποιείστε μια μακρόστενη ξύλινη σανίδα που θα τοποθετήσετε στη μέση του τραπεζιού και "στολίστε" την με διάφορα εδέσματα, πρωτότυπα αλλά και ευκολοσυνδύαστα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, βάλτε διάφορα αλλαντικά μαζί με φρούτα -σταφύλι, σύκα ή και πεπόνι ακόμα, που θα έχετε φροντίσει να βάλετε σε ένα σουρωτήρι, αφού το κόψετε σε μεγάλους κύβους, ώστε να στραγγίξει και να μην γεμίσει υγρά την "ξύλινη πιατέλα σας"/σανίδα, πριν το τοποθετήσετε μαζί με τα άλλα προϊόντα που θα προσφέρετε. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και κάποια τυριά, κίτρινα κατά προτίμηση, ( προσωπικά, μου αρέσει πολύ το νορβηγικό τυρί jarlsberg, τυρί σκληρό και με γλυκειά γεύση που ταιριάζει ιδανικά με κόκκινο κρασί), ή λευκά όπως το Camembert (ταιριάζει πολύ με κρασί Cabernet). Τέλος, προσθέστε και κάποια κρακεράκια ή στρογγυλές φέτες μαύρου και λευκού ψωμιού.

Διακόσμηση πιατέλας για σερβίρισμα
Η δεύτερη φωτογραφία είναι μια παραλλαγή της πρώτης πρότασης για σερβίρισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ξύλινη πιατέλα είναι στρογγυλή και έχει περίπου τα ίδια προϊόντα με της πρώτης πρότασης συν - πλην κάποια άλλα. Δηλαδή,
έχουν προστεθεί μερικοί ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα λευκά, ωμά και φυστίκια Αιγίνης, αποξηραμένα φρούτα αντί για φρέσκα, υπάρχουν πάλι κίτρινα τυριά, αλλαντικά και κρακεράκια, συν κάποια συνοδευτική, κατάλληλη σάλτσα. 
Ήδιστον, σάλτσα δαμάσκηνο
Η δική μου πρόταση, στην περίπτωση αυτή είναι η πικάντικη σάλτσα δαμάσκηνο της Ήδιστον, μια γλυκόξινη σάλτσα με δαμάσκηνα Σκοπέλου και άλλα συστατικά όπως μήλα, κρεμμύδια, ζάχαρη, ξύδι, σκόρδο, σόγια, τζιντζερ, τσίλι.


Η τρίτη πρόταση, σε τετράγωνη πιατέλα, τη φορά αυτή, έχει και πάλι τυριά, gouda σαν ένα από αυτά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ανάλατα), φρέσκες φράουλες, σταφύλια και συνοδευτική σάλτσα, ήδιστον σάλτσα δαμάσκηνο και πάλι, η προσωπική μου επιλογή.  
Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας πιατέλες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσέξτε μόνο τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να δένουν απόλυτα μεταξύ τους. Ακόμη, στον σχεδιασμό σας για την αγορά των υλικών αυτών υπολογίστε ότι ιδανικό είναι να έχετε 3 τουλάχιστον επιλογές κίτρινων τυριών και minimum ποσότητα 100 γραμμαρίων από αυτά για καθένα από τους καλεσμένους σας.  Αναφορικά με το είδος των τυριών και με σκοπό να καλύψετε όλα τα γούστα, επιλέξτε ένα μαλακό τυρί όπως το brie ή το camembert, ένα ημίσκληρο τυρί όπως παλαιωμένο cheddar ή paladin γκούντα καπνιστό και τέλος ένα σκληρό τυρί, όπως το parmigiano reggiano, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε το γνήσιο. Τέλος, λάβετε υπ΄όψη σας ότι και το blue cheese ταιριάζει πολύ σε τέτοιου είδους συνθέσεις, απλά φροντίστε να μάθετε -ιδίως όταν οι καλεσμένοι σας είναι λίγοι- αν τους αρέσει ή όχι, επειδή είναι ένα τυρί με μεγάλες αγάπες ή αντιπάθειες. 
Τα αλλαντικά που μπορείτε να σερβίρετε, είναι φυσικά prosciutto ή salami, και τα άλλα υλικά μπορεί να είναι πράσινες ελιές, ωμοί ή ψημένοι ξηροί καρποί, καρδιές αγκινάρας (από κονσέρβα, ίσως), σπαράγγια, φρέσκα σταφύλια και σύκα ή πεπόνι, όπως είπαμε ήδη, αποξηραμένα βερύκοκκα, δαμάσκηνα ή και σύκα, ξανά.
Άλλη μια συμβουλή, διακοσμητική περισσότερο, είναι να καρφώσετε ταμπελίτσες με τις ονομασίες τους πάνω στα τυριά και τέλος, να τα κάνετε όλα όσο πιο απλά γίνεται, για να είστε σίγουρες ότι θα περάσετε καλά. Κλείνοντας, για να συνοδεύσετε όλα αυτά τα εδέσματα, σας προτείνω κρασί Κελλάρι Βακιρτζή, που θα απολαύσετε καλύτερα στους 16 ή 18ο C. 
Κελλάρι Βακιρτζή

 Στην υγειά σας!

food, deco, table setting