Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πώς να βελτιώσετε τις "φωτοληπτικές" σας ικανότητες...!

Στην πόλη του Άμστερνταμ. σε κάποιο κανάλι...

1. Επικεντρωθείτε στο φως...

Όσο περισσότερο ασχολείστε με τη φωτογράφιση, τόσο περισσότερο θα μαθαίνετε και θα συνειδητοποιείτε ότι το φως μπορεί να γίνει ίσως, ο καλύτερός σας φίλος. Η καλύτερη ώρα, αναφορικά με το φως πάντα, είναι πάρα πολύ νωρίς το πρωί, την ώρα σχεδόν που ο ήλιος ανατέλλει και σκεπάζει με χρυσό οτιδήποτε αγγίζει. Έτσι, έχοντας αυτό στο νου, θα μπορούσατε να βάλετε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει, στις 6 περίπου η ώρα, κάτι που σας δίνει την ευκαιρία να τραβήξετε πολύ ωραίες φωτογραφίες αναφορικά με το φως, αλλά θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να βρείτε υπέροχα μέρη, άδεια από τουρίστες, που θα αναδείξουν την ομορφιά τους μέσα από το δικό σας φακό, αποκλειστικά. Μια άλλη ώρα, επίσης κατάλληλη για πολύ ωραίες φωτογραφίες είναι το δειλινό, ιδίως στις πόλεις όπου η παρουσία των ανθρώπων κάνει τη φωτογράφιση περισσότερο ενδιαφέρουσα.
A very early morning boat ride on the River Ganges in Varanasi, India.(source: http://frame.bloglovin.com/)
   
A shot of the Hong Kong skyline made a little more unusual by the crowds of people on Tsim Sha Tsui promenade. (source: http://frame.bloglovin.com/)
Εάν, παρ΄όλ' αυτά, θέλετε να πάρετε κάποια φωτογραφία το καταμεσήμερο που το φως είναι "σκληρό", ψάξτε είτε για τα κατάλληλα, κάπως σκιερά μέρη, ή επιλέξτε να τραβήξετε φωτογραφίες εσωτερικών χώρων. 

2. Βρείτε ασυνήθιστες "γωνιές" λήψης

Συνήθως, έχουμε όλοι δει κατά καιρούς διάφορα πολύ γνωστά κτήρια, ανά τον κόσμο, σε "μάλλον συνηθισμένες φωτογραφίες", πολύ ωραίες φωτογραφίες, αναμφισβήτητα.Αλλά, αν η ίδια φωτογράφιση, γινόταν μέσα από κάποια άλλη, διαφορετική προοπτική, κάποιου άλλου είδους προσέγγιση; Αν, για παράδειγμα, πήγαινε κάποιος πίσω από το κάθε διάσημο κτήριο, άφηνε "πίσω του" το πλήθος των επισκεπτών και εύρισκε κάποιο άλλο σημείο λήψης, ίσως και από ένα ψηλότερο σημείο, με περισσότερο ενδιαφέρουσες σκιάσεις, αντανακλάσεις, φωτισμό και λεπτομέρειες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν συλλάβει. Είναι κάτι τέτοιες λεπτομέρειες που θα κάνουν τη φωτογραφία σας να ξεχωρίσει και τους ανθρώπους να δουν το ίδιο μέρος, κάτω από ένα νέο και μοναδικό φως. 
The Birqash Camel Market just outside of Cairo, Egypt is one of the most interesting markets I’ve been able to photograph around the world. (source: http://frame.bloglovin.com/)
3. Έχετε πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί σας
Καμμιά φορά, τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν δεν τα περιμένουμε, μια φράση που μπορεί να ακούγεται πολύ συνηθισμένη, αλλά που βγαίνει αληθινή όταν έχει να κάνει με τη φωτογράφιση ταξιδιωτικών προορισμών! Μπορεί να έχουμε πάντα μαζί μας τις φωτογραφικές μας μηχανές στη διάρκεια της ημέρας ή όταν επισκεπτόμαστε ένα διάσημο τόπο, κάποιο αξιοθέατο, αλλά κοιτάξτε να τις έχετε μαζί σας και όταν βγαίνετε έξω για φαγητό ή όταν πηγαίνετε για ψώνια.  Δεν είναι διόλου απίθανο, περίεργα ή πανέμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα να συμβούν εκεί κάπου έξω, ξαφνικά και να μην πιστεύετε στην ατυχία σας αν εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή έχετε επιλέξει να αφήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή, πίσω.
A spontaneous moment in the medina of Chefchaouen, Morocco on my way to breakfast. (source: http://frame.bloglovin.com/)
4. Μην ξεχνάτε τις λεπτομέρειες
Σε όλους μας αρέσουν τα εντυπωσιακά τοπία, τα προσωπικά πορτραίτα και οι γεμάτες κίνηση σκηνές των δρόμων. Είναι όλες φωτογραφίες που αποδίδουν την αίσθηση της στιγμής και της πηγής προέλευσής τους, αλλά είναι επίσης και φωτογραφίες που αποδίδουν γενικότερα, κάτι. Για να δώσετε μια ιδιαίτερη ταυτότητα στις φωτογραφίες σας, βρείτε και επικεντρωθείτε στις μικρές, ιδιαίτερες λεπτομέρειές τους. Τα σουβενίρ του τόπου, τα αντικείμενα πλανόδιων ή και μη, πωλητών. τα κοσμήματα που φοράει μια γυναίκα κάποιου συγκεκριμένου τόπου, τα λουλούδια ενός μπαλκονιού, το χρώμα από τα παντζούρια ενός παράθυρου, τα έντονα ρούχα μιας τοπικής ενδυμασίας, τα στολίδια κάποιας εντυπωσιακής βιτρίνας. Όλα αυτά είναι μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, που θα κάνουν και τις φωτογραφίες σας, αλλά και τις στιγμές που σας θυμίζουν, σημαντικές
Details in Morocco, Jordan and India. (source: http://frame.bloglovin.com/)
(το κείμενο αυτό, αποτελεί ελεύθερη μετάφραση ενός μόνο μέρους του εξαιρετικού άρθρου "10 tips to improve your travel photograhy", από αυτήν εδώ τη διεύθυνση. Το ίδιο και οι φωτογραφίες)