Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Savoir Vivre...πάντα!



"Το Savoir Vivre (σαβουάρ βιβρ) είναι εγχειρίδιο σύμφωνα με το οποίο ο αναγνώστης μαθαίνει να εφαρμόζει στο σύνολο της ζωής του, κανόνες καλής συμπεριφοράς . Άλλωστε αυτή είναι και η ετυμολογία του : να ξέρεις να ζεις. Είναι η γνώση του τι ακριβώς η κοινωνία θεωρεί αποδεκτό , του τι ζητά από εμάς και του τι πρέπει να πράττουμε σε κάθε στιγμή και περίσταση της ζωής μας" απόσπασμα από σχετικό κείμενο της wikipedia, εδώ.

Το Savoir Vivre πάντα με γοήτευε, όχι σαν ανούσια και άχρηστη διαδικασία, σαν τυπολατρία, αλλά σαν μια "κρυφή ιεροτελεστία", με την έννοια μια μυστικής γλώσσας με την οποία συνεννοούνται οι γνώστες των κανόνων του. Ένας συνδετικός κρίκος ανθρώπων ευγενών, επειδή το savoir vivre έχει να κάνει με την ευγένεια, με τους καλούς τρόπους, με τον σωστό τρόπο που πρέπει να μιλάμε, να φερόμαστε, να τρώμε.

Ψάχνοντας στοιχεία γι΄αυτό, βρήκα μια πάρα, πάρα πολύ ωραία εργασία σε αυτήν εδώ τη διεύθυνση, ερευνητική εργασία της Β΄Τάξης του Α΄ Αρσάκειου Λύκειου Ψυχικού, με θέμα «Η υψηλή γαλλική γαστρονομία συναντά την γερμανική παραδοσιακή κουζίνα», Α΄Ομάδα: «Ιστορική αναδρομή της γαλλικής και γερμανικής γαστρονομίας, από τις απαρχές της έως τις μέρες μας....» ( Ροπακά Μαρίλια, Σακελλαροπούλου – Μαυρουδή Ελένη, Σιμοπούλου Μαρίνα, Τσουκαλά Σελένα, Φυτράκη Λυδία).

Αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα από την εργασία αυτή, δηλώνοντας πραγματικά γοητευμένη και σας προσκαλώ να τη βρείτε και να την διαβάσετε ολόκληρη μόνες σας, θα σας αρέσει σίγουρα...

7 "εγκλήματα" που ποτέ δεν πρέπει να κάνετε στο τραπέζι 
1. Να σκαλίζετε ή να μυρίζετε ένα πιάτο πριν φάτε. Σε τραπέζι βρίσκεστε... όχι σε εργαστήριο χημείας. 
2. Να γλείφετε το πιρούνι σας, για να μην πάει χαμένη ούτε ελάχιστη ποσότητα της νοστιμότατης σάλτσας. 
3. Να ορμάτε για το αλάτι ή για κάποια πιατέλα που δεν βρίσκεται κοντά σας. 
4. Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλο. 
5. Να σερβίρετε μια τεράστια μερίδα από ένα φαγητό που λατρεύετε ή να ψάχνετε για τα κομμάτια που σας αρέσουν πιο πολύ, αφήνοντας ελάχιστο γι' αυτούς που ακολουθούν. 
6. Να προσφέρετε υπολείμματα από το πιάτο σας στους άλλους καλεσμένους στο δείπνο (Γνωστή η εικόνα: "Θες να το φας εσύ; Δεν μπορώ πια... χόρτασα!") 
7. Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες στο τραπέζι μπροστά στους υπόλοιπους (ούτε η γνωστή κίνηση να "κρύβετε" με το ένα χέρι τη "δράση" σας... μετριάζει το κακό αυτής της εικόνας - προτιμήστε να σηκωθείτε από το τραπέζι και να γυρίσετε αφού τελειώσετε!)

Κυρίες μου, Μπράβο σας...!

savoir vivre, cosmeticsdelux