Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φωτεινή Τσαλίκογλου, Δημιουργώντας το Αύριο...!




Πολλά και ενδιαφέροντα, είπα να σας δείξω όχι μόνο σήμερα, αλλά συνέχεια, όσο περισσότερα μπορώ. 'Άλλοτε επειδή μου δίνεται κάποια σχετική αφορμή και άλλοτε από καθαρά προσωπική μου επιλογή, βασισμένη στο ένστικτο και την κρίση μου.
Η συνέντευξη που παρουσιάζει το παραπάνω video και το κείμενο που ακολουθεί, έχει σαν θέμα και κεντρικό πρόσωπο μια πολύ αγαπημένη μου γυναίκα, τη Φωτεινή Τσαλίκογλου.
Άς ξεκινήσουμε...


Δημιουργώντας το αύριο.Ένα βήμα μπροστά:


Η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι μια νέα γυναίκα που δουλεύει με πολύ μεράκι πάνω στους δύσκολους δρόμους της ψυχής. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου με τις ιδέες της και τη δυναμική της δίνει μια νέα πνοή στον κλειστό μέχρι σήμερα για την ελληνική πραγματικότητα χώρο των ακραίων συμπεριφορών και διαταραχών. Μας τις παρουσιάζει και μας ευαισθητοποιεί, όχι μόνο με την ακαδημαϊκή τα ιδιότητα αλλά και με την συγγραφική της που είναι εξίσου σημαντική. Η συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου ασχολείται στα μυθιστορήματά της με τις περιπέτειες της ψυχής, και το τελευταίο της βιβλίο «Εγώ, η Μάρθα Φρόιντ» γίνεται ένα από τα ελληνικά best sellers, αγγίζοντας θέματα όπως ο γυναικείος ψυχισμός στον έρωτα, η τρέλα, η ψυχανάλυση, ο θάνατος. Μαζί της είδαμε ανάμεσα από τις γραμμές τον κόσμο του συγγραφέα που αφοσιώνεται στον ήρωά του, έναν κόσμο κλειστό και γοητευτικό που δεν μπορεί παρά να ανήκει μόνο σε έναν. Μιλήσαμε για τα χρόνια των σπουδών στη Γενεύη και τη ρίζα που χάνεται στη μακρινή Καππαδοκία, τόπο μαγικό που έχει αφήσει τα σημάδια του. Ξεναγηθήκαμε στον σιωπηλό κόσμο των βιβλίων και της αρρώστιας της ψυχής αλλά και στη δύναμή της. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου έχει μεταφέρει και στην τηλεοπτική οθόνη τη δουλειά της και τη μελέτη της για τον ανθρώπινο ψυχισμό με το αξιόλογο ντοκιμαντέρ «Ψυχολογικά» που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση για το γράψιμό της, την επαφή της με τον κόσμο, τους φοιτητές της και τους ανθρώπους που της είναι πολύτιμοι. Η ανανέωση και η δημιουργία είναι γιΆ αυτήν το μεγάλο στοίχημα. Μέσα στα βιβλία της, στη διδασκαλία της, στις συνεργασίες της πνέει συνεχώς ένας καινούργιος αέρας. Και μέσα σε όλΆ αυτά απαραίτητο στοιχείο ισορροπίας μια ποιότητα, που όπως λέει κι η ίδια, είναι τόσο εύθραυστη στην εποχή μας: η εμπιστοσύνη.

Πρόσωπα