Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντά στο ερωτηματολόγιο της Βάσως Σωτηρίου και του Bookia.gr

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι νέος και μαζί μ' αυτή τη νεότητα έφερε στην ελληνική τηλεόραση νέες ιδέες, νέα σενάρια, χιούμορ και θέματα που δεν είχε τολμήσει ξανά να αγγίξει κανείς πριν. Βλέπεις τις σειρές που έχει γράψει το σενάριο κι ενώ γελάς, στα επόμενα δευτερόλεπτα τα μάτια σου βουρκώνουν για πράγματα που έχεις σκεφτεί κι έχεις νιώσει κι εσύ ο ίδιος. Μόνο που τώρα, έχεις βρει έναν άλλον, δημόσιο, εκφραστή.
Τον κοιτάζεις και σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τον έχεις φίλο. Η καθαρότητα στο βλέμμα του, το ανεπιτήδευτο χαμόγελο και το πρόσωπό του σε παραπέμπουν στο καλό παιδί που θέλει μια άλλη κοινωνία, ελεύθερη, ίση, χωρίς παραγκωνισμούς, χωρίς εμπόδια, όπου όλοι χωράνε και ακμάζουν.
Για μένα είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς, αυτής της ευαίσθητης γενιάς που δεν ντρέπεται να δηλώσει αυτό που είναι και νιώθει.
Κι εδώ είναι οι απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο για τα βιβλία. 
Η ενέργεια αυτή βασίζεται στη συνέργεια του δικού μου γραφείου και του Bookia.gr

Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Το πρώτο βιβλίο που διάβασα στη ζωή μου ήταν ένα εικονογραφημένο παραμύθι. Ήταν το καλοκαίρι πριν πάω στο νηπιαγωγείο. Είχα μάθει να διαβάζω μόνος μου από πολύ μικρός, χωρίς να το καταλάβει καν η μητέρα μου. Όταν υποψιάστηκε ότι μάλλον δεν χαζεύω απλώς και δεν ξεφυλλίζω άσκοπα τις σελίδες των παραμυθιών που έπεφταν στα χέρια μου, πήρε ένα παραμύθι που βρήκε μπροστά της και μου ζήτησε να διαβάσω τις πιο δύσκολες λέξεις που υπήρχαν εκεί μέσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη λέξη: «ροδοκόκκινα» και το παραμύθι ήταν ο «παπουτσωμένος γάτος». Αργότερα, όταν μεγάλωσα πια, άφησα τα παραμύθια, που τέλειωναν γρήγορα, και ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο μου βιβλίο. Ήταν ο Τομ Σώγιερ και ήμουν 7 χρονών. Μου είχε φανεί τεράστιο και κάθε μέρα το ξεκινούσα από την αρχή, ξανά και ξανά, γιατί νόμιζα ότι έπρεπε να το διαβάσω μια κι έξω από την αρχή ως το τέλος. Όταν η αδερφή μου με είδε μετά από δέκα μέρες να είμαι ακόμα στη σελίδα 12, μου είπε να τσακίζω τη σελίδα που έχω φτάσει και να συνεχίζω από ‘κει. Φοβερά πρακτικό.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ανατρέχετε συχνά πυκνά σ’ αυτό;
Έχω μία μεγάλη συλλογή από ταξιδιωτικούς οδηγούς, και με βοηθούν πολλές φορές να σκαρώνω ταξίδια με το νου.
Πόσα βιβλία διαβάζετε το χρόνο;
Οι αναγνωστικές μου συνήθειες άλλαξαν απότομα, αυτό το καλοκαίρι, που διάβασα 15 βιβλία, περίπου 5 κάθε μήνα. Τώρα που άρχισαν ξανά οι δουλειές και οι υποχρεώσεις μου, νομίζω ότι ο μέσος όρος μου θα πέσει ξανά, δραματικά, σε ένα βιβλίο το μήνα περίπου.
Ποιον ήρωα βιβλίου έχετε ερωτευθεί;
Δεν έχω ερωτευθεί ποτέ κανέναν ήρωα και καμία ηρωίδα, λυπάμαι!
Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας διαβάζετε συνήθως;
Στο σπίτι μου στην Αίγινα, διαβάζω είτε στη βεράντα, το πρωί, είτε στην κρεβατοκάμαρά μου, πριν κοιμηθώ.
Κρατάτε σημειώσεις ή υπογραμμίζετε στα βιβλία;
Όχι, ποτέ. Το σκέφτομαι καμιά φορά, αλλά θέλω να τα διατηρώ καθαρά, περιποιημένα, ατσαλάκωτα, κι έτσι ενώ μπαίνω συχνά στον πειρασμό, τελικά δεν το κάνω ποτέ.
Ποιο είναι το χειρότερο βιβλίο που διαβάσατε ποτέ;
Δεν θα ήθελα να το πω, για να μη θίξω και τον συγγραφέα. Ήταν πάντως ένα αστυνομικό, γάλλου συγγραφέα, που μεταφράστηκε κιόλας σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Ακόμα απορώ γιατί, η εξέλιξή του ήταν απελπιστικά αργή και η λύση του μυστηρίου ήταν για μένα σκέτη απάτη. Το ότι αποφάσισα να το φτάσω μέχρι τέλους ενώ κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι θα είναι κακό, ήταν σχεδόν μαζοχιστικό.
Πριν αγοράσετε ένα βιβλίο, διαβάζετε την πρώτη ή την τελευταία παράγραφο;
Μόνο την περίληψη διαβάζω. Όταν ήμουν μικρός και διάβαζα αστυνομικά της Άγκαθα Κρίστι, δεν άντεχα να μη διαβάσω το τέλος. Υπέφερα με το να βρίσκομαι στην άγνοια, δεν είχα καθόλου υπομονή.
Έχετε φλερτάρει ποτέ χρησιμοποιώντας ατάκα από ένα βιβλίο;
Όχι ακόμα, αλλά σκέφτομαι να το κάνω αν χρειαστεί, γιατί είμαι κακός στο φλερτ, οπότε σίγουρα θα βοηθήσει.
Αν κάποιος σας κλείδωνε ένα βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο, σε ποια κατηγορία βιβλίων θα διανυκτερεύατε;
Σίγουρα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, στους χάρτες, στους άτλαντες, και ίσως και στα ιστορικά βιβλία και κυρίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα αστυνομικά, παρόλο που μου αρέσουν πολύ, θα τα απέφευγα βράδυ και κλειδωμένος μάλιστα!
Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;
Τρέχοντας στο κενό
Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας σε πέντε επίθετα.
Δίκαιος, μοναχικός, πολύπλοκος, κλειδωμένος, ανικανοποίητος.
Τι κάνετε τώρα και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τώρα κάνω την μετάφραση και απόδοση του musical “Sweet Charity” που θα ανέβει το Μάρτιο στο θέατρο Μπάντμιντον. Επίσης, παρουσιάζω το τηλεπαιχνίδι «Δεν Έχω Λόγια» στο Mega και τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να ολοκληρώσω τη συγγραφή της «Εθνικής Ελλάδος». Αμέσως μετά να ξεκινήσω την έρευνα και προετοιμασία για μια ιστορία που έχω σκεφτεί, για τον κινηματογράφο.
icemax 620 4f218c147733cd991b854a9ac7fb1021
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Βάσω Σωτηρίου