Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Manolo Blahnik...The great Shoe Designer

Ημερομηνία γέννησης: 27 Νοεμβρίου, 1942

Τόπος: Santa Cruz de La Palma, Ισπανία.


Επαγγελματική Απασχόληση: Σχεδιαστής Μόδας


Ονοματεπώνυμο: Manolo Blahnik

Manolo Blahnik (picture found on shop.mitchellstores.com)


Έγινε γνωστός...: Ανά τον κόσμο, από τα μοναδικής έμπνευσης και στυλ παπούτσια που σχεδιάζει. Στην Ελλάδα,  και από την τηλεοπτική σειρά Sex and the City, με βασική πρωταγωνίστρια τη Sara Jessica Parker.
Sara Jessica Parker (Manolo Blahnik shoes), picture from https://www.pinterest.com/pin/71494712805451719/
Η ζωή του
Μάλλον πλούσια σε ανέσεις, γνώσεις και εμπειρίες. 
Σαν παιδί, παρακολουθούσε μαθήματα στο σπίτι του και σε μεγαλύτερη ηλικία, έγινε οικότροφος σε ένα σχολείο της Ελβετίας. 
     Η οικογένεια από την πλευρά του πατέρα του ήταν Τσέχικης καταγωγής και εύπορης οικονομικής κατάστασης σαν ιδιοκτήτες μιας φαρμακευτικής εταιρείας στην Πράγα. 
    Αλλά και η οικογένεια της μητέρας του, Ισπανικής καταγωγής ήταν οι ιδιοκτήτες φυτείας μπανάνας στην πόλη όπου και γεννήθηκε, Santa Cruz de La Palma. Η μητέρα του ήταν και η κυρίως έμπνευσή του, αφού ταξίδευε συχνά μαζί της στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, όπου εκείνη επέλεγε τα ρούχα της, ή υφάσματα για να τα φτιάξει μόνη της. 
    Διδάχτηκε τα βασικά βήματα από έναν τοπικό κατασκευαστή και είχε φανατικό θαυμαστή και παρέα τον γιό της, όταν τα κατασκεύαζε.
   Καθώς δεν την ικανοποιούσαν και τα παπούτσια που εύρισκε στις αγορές, έφτιαχνε τα δικά της, μόνη της.
    Αναφορικά με το μέλλον του, οι γονείς του ήθελαν να τον δουν Διπλωμάτη, και γι΄αυτό τον έγραψαν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με κατεύθυνση τις Πολιτικές και Νομικές Επιστήμες.   Η επιθυμία του ίδιου, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική και τον έκανε να επιλέξει τελικά σπουδές στη Λογοτεχνία και την Αρχιτεκτονική.
Θα ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα πάρει το πτυχίο του και το 1965 θα μετακομίσει στο Παρίσι, με μοναδικό σκοπό να σπουδάσει Τέχνες και Σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Λούβρο, ενώ παράλληλα απασχολείται σε ένα κατάστημα vintage ρούχων
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1968, θα πάει στο Λονδίνο όπου και γράφει στην Ιταλική έκδοση της ανδρικής Vogue, L' Uomo Vogue.
    Και φτάνουμε σε μια μάλλον σημαδιακή χρονιά, το 1970, οπότε και θα του δοθεί η ευκαιρία να συναντήσει τη Diana Vreeland, την editor in chief, της Αμερικάνικης Vogue, τη μέχρι σήμερα γνωστή ως Empress of Fashion. 
Diana Vreeland (picture found at http://legacy.dianavreeland.com/page/posts/op/read/id/222)

Όταν της έδειξε τα σχέδια που είχε ο ίδιος ετοιμάσει, λέγεται ότι εκείνη τον κοίταξε στα μάτια και του είπε: "Νεαρέ, φτιάξε διάφορα, φτιάξε αξεσουάρ, φτιάξε παπούτσια". 

Θαυμάζοντας τα σχετικά σχέδιά του σε παπούτσια του είπε να εξειδικευθεί σε αυτόν τον τομέα, πράγμα που ο Manolo Blahnik έκανε και -στη συνέχεια- άρχισε να σχεδιάζει για γνωστούς σχεδιαστές Μόδας της εποχής.
picture found on https://www.pinterest.com/pin/423831014905951353/

Αργότερα, ανοίγει τη δική του μπουτίκ και το 1974 γίνεται ο πρώτος άντρας που κοσμεί το εξώφυλλο της Αμερικάνικης Vogue.

Manolo Blahnik (picture found on polyvore.com)

Και άλλες μπουτίκ θα ακολουθήσουν, για να φτάσουν σήμερα να είναι σχεδόν σε όλες τις πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη, η Κωνσταντινούπολη και αλλού.
Manolo Blahnik's boutique, New York
(picture found onhttp://www.yelp.com/biz_photos/manolo-blahnik-boutique-new-york?select=F4syaBg9vgyXgjjYbDJ-OQ)

Τελευταία, περνάει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στο Bath της Αγγλίας, ενώ έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις. 
Από τότε που, μικρό παιδί, έτρεχε στους κήπους της πόλης όπου γεννήθηκε με την επιθυμία να φτιάχνει παπούτσια για τις σαύρες με περιτυλίγματα καραμελών, μέχρι σήμερα, ο Manolo Blahnik έμεινε ο ίδιος ένθερμος λάτρης των παπουτσιών.
Από το stiletto μέχρι τα flat μοντέλα του και από τα μονόχρωμα μέχρι τα floral και τα σατέν, σχεδιάζει παπούτσια που κάθε γυναίκα λατρεύει.