Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΡΖΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

          Σήμερα, με πολύ μεγάλη μου χαρά, σας παρουσιάζω τη συνέντευξη ενός Πολίτη του Κόσμου όπως επέλεξα να αποκαλέσω, αφού αφορά σε κάποιον που όχι μόνο ταξιδεύει πολύ, αλλά και μας τιμά ιδιαιτέρως με το παγκόσμιο έργο του.
Χρήστος Τερζίδης
       Ξέρετε, το να πάρεις μια συνέντευξη από κάποιον είναι πολύ σημαντικό, ιδίως αν ο συνεντευξιαζόμενος είναι ένας άνθρωπος, αν μη τι άλλο, πολύπλευρος, χαρισματικός και επιτυχημένος. 
       Συνεπώς, ξεκινώντας να γράψεις εκείνα που θα ήθελες τελικά να ρωτήσεις, να μάθεις, είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνεις τη σύγκριση μαζί του, να μην θελήσεις να τον «εντυπωσιάσεις», να «σταθείς στο ύψος του». Τουλάχιστον, αυτή υπήρξε αρχικά η δική μου, εντελώς προσωπική πρόθεση όταν ήρθα αντιμέτωπη με την παρούσα συνέντευξη, από ανθρώπινη αδυναμία, υποθέτω.
      Στη συνέχεια, όμως υπερίσχυσε η λογική και έτσι κατέληξα στο ευτυχές συμπέρασμα ότι οι ερωτήσεις που θα ήθελα να θέσω, μοναδικό σκοπό θα είχαν να γνωρίσω, να πλησιάσω όσο καλύτερα μπορώ τον άνθρωπο εκείνο που έχει την ευγένεια και την καλή πρόθεση να μου παραχωρήσει ένα μέρος του πολύτιμου χρόνου του και να μου αποκαλύψει μια επίσης πολύτιμη πλευρά του εαυτού του. 
      Έτσι, η συνέντευξη που ξεκίνησε από μια «σύσταση» της Βάσως Σωτηρίου, έγινε μια μικρή γέφυρα μεταξύ δύο αγνώστων προ ολίγου ανθρώπων που θα ενώσει στη συνέχεια όλους εκείνους που θα διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή.
     Ο «ερωτώμενος» είναι ο Χρήστος Τερζίδης, ο άνθρωπος, πάνω απ’ όλα, που προσπάθησα να ανακαλύψω μέσα από όσα έχουν ήδη γραφεί γι΄αυτόν από άλλους, αλλά και όσα έχει ο ίδιος γράψει, πράξει και βιώσει.
     Ξεκινώντας από τα λόγια της Βάσως, πέρασα στη δική του σελίδα στο facebook, συνέχισα με δημοσιεύσεις του στη Huffington Post και με αφιερώματα στο πρόσωπό του. Και τελικά, ανακάλυψα έναν άνθρωπο που ελπίζω να ανακαλύψετε και εσείς, αλλά και να τον «ψάξετε» και άλλο, όπως θα συνεχίσω να κάνω και εγώ. Η αρχή, πάντως, έγινε.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ
«Ο Χρήστος Τερζίδης πιθανότατα σας είναι ήδη γνωστός. Ξεκίνησε με τη δημοσιογραφία ασχολούμενος με το μουσικό ρεπορτάζ. Στη συνέχεια, πέρασε στο μουσικό μάνατζμεντ και αυτή τη στιγμή θεωρείται από τους κορυφαίους στον συγκεκριμένο χώρο, όπου τον βρίσκουμε να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας, επιδιώκοντας να κατακτήσει τον διεθνή μουσικό χώρο. Δεν θα ήταν υπερβολικό, εκ μέρους μου, αν έλεγα ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και πως ο Χρήστος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού. Τέλος, να σημειώσω πως είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν μόνιμη στήλη στην παγκόσμια έκδοση της Huffington Post. Και όλα αυτά, συνοδεύουν τη συγγραφική του ιδιότητα», ήταν τα λόγια της Βάσως που με «έβαλαν στον πειρασμό».

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Τερζίδης, γεννήθηκε στην Κολωνία, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει να μεγαλώνει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, «γεμίζοντας τις βαλίτσες και την ψυχή του» με πολύτιμες μνήμες, γνώσεις και εμπειρίες. Είναι «υπεύθυνος» για ένα από τα πρώτα free press στην Ελλάδα, με τον τίτλο In Rock. Είναι συγγραφέας, μάνατζερ μουσικών, δημοσιογράφος. 
Μα πάνω απ’ όλα είναι ο εαυτός του.
Χρήστος Τερζίδης
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ερ.: Πόσο αληθινός μπορεί να είναι ένας «επώνυμος, διάσημος» άνθρωπος; Πόσο αληθινός αισθάνεστε ότι μπορείτε να είστε εσείς;
Χ.Τ.:          "Οπωσδήποτε έχει να κάνει με την διαδικασία την οποία έχει διαλέξει ο κάθε διάσημος και επώνυμος, για να φτάσει σε αυτού του είδους την κοινωνική αναγνώριση. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι κέρδισαν αυτό τον “τίτλο” μόνο και μόνο επειδή υπήρξαν ειλικρινείς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα έχουν κάποιο λόγο να μην αισθάνονται αληθινοί. Δυστυχώς δεν μπορώ να κρίνω τον εαυτό μου γιατί θα δημιουργούσα εντυπώσεις οι οποίες δεν με αφορούν."
Ερ.:  Forgive me on being emotional”, αναφέρετε σχετικά με ένα αφιέρωμά σας στη HuffingtonPost. Φτάσαμε στο σημείο να «απολογούμαστε» για τα συναισθήματά μας;
Χ.Τ.:     "Η συγκεκριμένη αναφορά είναι προσωπική και έχει να κάνει με την συγκεκριμένη δημοσίευση στην Huffington Post. Οι δημοσιεύσεις μου στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, θέλω πάντα να διέπονται από εμπεριστατωμένο λόγο πλούσιο σε επιχειρήματα και λιγότερο συναισθηματικό. Λόγω των αμφιβολιών μου εάν έμεινα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο  μόνος έθεσα, ένοιωσα την ανάγκη να απολογηθώ."
Ερ.:   Τα ταξίδια, μάλλον δαπανούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας, πού όμως αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας;
Χ.Τ.:        "Εκεί που βρίσκεται το κρεβάτι στο οποίο κάθε βράδυ διαβάζω στην κόρη μου ένα παραμύθι πριν να κοιμηθεί."
Ερ.:    Πόσα από τον εαυτό του μοιράζεται κάποιος μέσα από τα βιβλία του;
Χ.Τ.:       "Αυτό διαφέρει. Εγώ προσωπικά συνηθίζω να λέω ότι αν κάποιος θέλει να με γνωρίσει πραγματικά, πρέπει να έχει διαβάσει τα βιβλία μου."
Ερ.:       Ποια ερώτηση δεν θα θέλατε να σας κάνουν ποτέ;
Χ.Τ.:        "Εάν έχω σκοτώσει κάποιον."
Ερ.:    Ποια ερώτηση θα θέλατε να σας κάνουν και δεν σας έκαναν;
Χ.Τ.        "Αν έχω κάποιο πλάνο να σώσω τον κόσμο."
Ερ.:    Αν καλούσατε κάποιους συγγραφείς για να τους γνωρίσετε την Ελλάδα ποιους θα επιλέγατε;
Χ.Τ.:      "Από αυτούς που δεν ζουν Κέρουακ και Χέμινγουέυ. Από τους εν ζωή, Μπρετ Ήστον Έλλις και Τζέιμς Έλροϋ."
Ερ.:    Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
Χ.Τ.:         "Διαφέρει ανάλογα την πόλη που βρίσκομαι. Στην κορυφή θα έβαζα πάντως ένα είδος ιταλικών ζυμαρικών της Τοσκάνης, τα pici, κατά προτίμηση με μοσχαρίσιο ραγού."
Ερ.:    Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί.
Χ.Τ.:        "Δεν εύχομαι τίποτα για τον εαυτό μου. Συνηθίζω να κυνηγάω τους στόχους μου χωρίς να προσδοκώ την αρωγή κάποιας ανώτερης δύναμης. Αν ευχόμουν κάτι παγκόσμιο αλλά δυστυχώς ουτοπικό, θα ήταν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα τα παιδιά όλου του κόσμου. Μόνο τότε θα είχαμε ελπίδες ως ανθρώπινο γένος για μία μελλοντική εποχή απόλυτης ισορροπίας." 
                                                                            Χρήστος Τερζίδης
                           - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 "Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Χρήστο Τερζίδη για τον χρόνο που αφιέρωσε για τη συνέντευξη αυτή, αλλά και την ευγένεια με την οποία αντιμετώπισε τις όποιες ερωτήσεις και τις απορίες μου.
Για να τον "γνωρίσετε" περισσότερο, να στοχασθείτε και να προσθέσετε ταυτόχρονα ένα πολύτιμο βιβλίο στη βιβλιοθήκη σας, επιλέξτε το νέο του βιβλίο, "Άδεια δωμάτια", 
"'Άδεια δωμάτια", Χρήστος Τερζίδης
που θα "γεμίσει" ποιοτικά και δημιουργικά, τις ώρες σας, σας διαβεβαιώ".
Ειρήνη Κάντζα