Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αντηλιακή Προστασία Μαλλιών Γιατί Είναι Απαραίτητη;


 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνή και πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το χλώριο της πισίνας και το αλάτι της θάλασσας ταλαιπωρούν εκτός από το δέρμα και τα μαλλιά κάνοντάς τα ξηρά, θαμπά και άτονα.

Όπως το αντιηλιακό προσώπου και σώματος δεν θα πρέπει να λείπει από τη τσάντα σας, δεν θα πρέπει να λείπει και το αντηλιακό για τα μαλλιά σας για την προστασία τους από τον ήλιο.

Όταν τα μαλλιά εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, το εξωτερικό τους περίβλημα καταστρέφεται σιγά σιγά προκαλώντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά έχουν υποστεί βλάβες.

Η UVB ακτινοβολία προκαλεί οξειδωτικές βλάβες στα μαλλιά.

Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας επιτίθενται στην κερατίνη των μαλλιών που είναι το κύριο δομικό συστατικό της τρίχας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά σταδιακά να αποδυναμώνονται και να γίνονται πιο εύθραυστα και θαμπά.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο χρώμα τους, θα έχετε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι τα μαλλιά ξεθωριάζουν.

Όπως και το δέρμα, μελανίνη έχουν και τα μαλλιά.

Είναι η φυσική χρωστική ουσία, η οποία δίνει στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα.

Η μελανίνη προσφέρει προστασία από τη δράση των ελευθέρων ριζών, απορροφά και φιλτράρει τη UV ακτινοβολία.

Η υπερβολική έκθεση στη UVA ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της μελανίνης, με αποτέλεσμα να ανοίγει το χρώμα των μαλλιών.

Παρόλο που πρόκειται για μια φυσική αντίδραση των μαλλιών, η καταστροφή και ο αποχρωματισμός είναι πιο εμφανείς στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά επειδή έχουν λιγότερη μελανίνη.

Όσον αφορά τα βαμμένα μαλλιά, ο ήλιος τα ξεραίνει, τα ξεθωριάζει και τα κάνει να φαίνονται θαμπά και άτονα.

Αν και ο ήλιος καταστρέφει τα μαλλιά, η καταστροφή αυτή δεν είναι το ίδιο σοβαρή με την καταστροφή του δέρματος.

Τα μαλλιά ανανεώνονται καθώς ο θύλακας της τρίχας είναι προστατευμένος μέσα στο δέρμα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως χρειάζεται να καταστραφούν.

Τα αντηλιακά μαλλιών που υπάρχουν για την προστασία τους διατίθενται κυρίως σε σπρέι για εύκολη εφαρμογή ή τη μορφή ξηρού λαδιού ή αντηλιακής κρέμας μαλλιών, ενώ υπάρχουν και σπρέι για βαμμένα μαλλιά για την προστασία του χρώματός τους.

Τα φυσικά αντηλιακά μαλλιών περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων και έλαια τα οποία προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα ενυδατικά σπρέι περιέχουν συνήθως κερατίνη, προβιταμίνη Β5 και υαλουρονικό οξύ, τα οποία ενυδατώνουν, αναδομούν και προστατεύουν την τρίχα των μαλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πέρα από τα αντηλιακά μαλλιών θα πρέπει να φροντίζουμε τα μαλλιά μας φορώντας καπέλο.

Το καπέλο προστατεύει το κεφάλι και τα μαλλιά, ενώ προσφέρει σκιά στο πρόσωπο, προστατεύοντας και το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Στη συνέχεια, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την προστασία των μαλλιών από την ξηρότητα.

Διάφορα ενυδατικά λάδια, μάσκες και μαλακτικές κρέμες την ώρα του μπάνιου περιποιούνται τα μαλλιά, αναπληρώνουν τη χαμένη υγρασία τους και τα κάνουν μαλακά και ανθεκτικά στο αλάτι και το χλώριο της πισίνας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα βρεγμένα από τη θάλασσα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο.

Μια καλή ιδέα είναι πριν από τη βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα να βρέχουμε τα μαλλιά μας με γλυκό νερό για να αποφεύγουμε την άμεση επαφή τους με το χλώριο και το αλάτι.

Τα μακριά μαλλιά καλό είναι να τα πιάνουμε κοτσίδα και να τους εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μαλλιών.

Τέλος, μετά το κολύμπι πρέπει να ξεπλένουμε τα μαλλιά μας πάλι με γλυκό νερό και να εφαρμόζουμε αμέσως το αντηλιακό μαλλιών.

www.y-o.gr